1.000TL ve üstü alışverişlerinde KARGO HEDİYE!

Pırlanta Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Pırlanta Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Pırlanta Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Pırlantada göz önünde bulundurmanız gereken temel özellikler vardır. 4C olarak bilinen bu kriterler:

 

Karat Ağırlığı (Karat Ağırlığı): Pırlantanın ağırlığına "karat" denir ve 1 karat yaklaşık olarak 200 miligramdır. Pırlantanın ağırlığına göre değeri belirlenir. Pırlanta satışlarında genellikle 1 karat altında olanlar tercih edilir. 1 karat, 100 puan olarak kabul edilir ve yarım karat 0,50 karat olarak ifade edilir. Bir taşın ağırlığı ile büyüklüğünü karıştırmamanız gerekir. Genelde taş büyüdükçe daha iyi bir pırlanta olacağı düşünülür, bu düşünceden kurtulmak gerekmektedir. Pırlantamızın değeri başta söylediğimiz gibi 4C kriterlerine göre belirlenir.  

 

Renk (Color): Pırlantanın rengi, değerini gösteren bir özelliktir. En değerli pırlanta renksiz olanıdır, ancak bu tür pırlantalar nadir bulunur ve oldukça özeldir. Renk skalası, D'den W'ya kadar gösterilir. D en beyaz ve nadir bulunan renksiz pirlantaları temsil eder. Sonrasında en beyaz olanlar E,F ve G'dir. Ama çoğunlukla  H ve L arasındaki pırlantalar tercih edilir. M ve Z arasındaki pırlantalarda ise gözle görülür bir sarı tonu vardır.

 

Berraklık (Berraklık): Pırlantanın berraklığı, "doğanın parmak izleri" diye adlandırılan taş içerisindeki lekelere bağlıdır. Bu lekelenmeler genellikle karbon kristallerinden oluşur. Pırlantanın berraklığı, değerini de yükseltir. Özet geçecek olursak bir taşın berraklığı arttıkça içerisindeki lekelenmeler azalır dolayısıyla fiyatı artar Taş içerisinde lekelenmeler artarsa taşın berraklığı azalır dolayısıyla fiyatı düşer.Tablomuzda sağdan sola doğru pırlantanın berraklığı artmaktadır.FL (Flawless) en yüksek berraklık seviyesini temsil eder ve doğada çok nadir bulunur. FL'den P1-P2-P3e doğru lekeler artmaktadır.

 

Kesim (Cut): Kesim, 4C kriterleri arasında en önemli faktördür.Diğer kriterler doğaya bağlı oluşurken, kesim özellikleri doğrudan insanın elindedir.İki temel kesim türü vardır: Baget Kesim ve Zümrüt Kesim. Baget kesim, taşınan şekillere paralel yüzeylerden oluşurken, Zümrüt Kesim, taşınan köşeleri yuvarlatılarak yapılır. Brilliant kesim ise en popüler kesim şeklidir ve 58 üçgen yüzeyden (33 üst kısım ve 25 alt kısım) oluşur. Doğru kesim bir pırlanta parlaklığını ve değerini korurken, hatalı bir kesim taşın değerini düşürebilir