Dünyanın oluşumundan bu yana yer altından toplanan altının toplam miktarı yaklaşık 174 bin ton olarak taŞu an yer altında bulunan ve çıkarılmayı bekleyen altının yaklaşık 51 bin ton olduğu tahmin edilmektedir.Eğer mevcut olan tüm altınlar eritilip bir kalıba dökülmek istense, bu altınlar 21 metrelik bir alan kaplar. Bu miktar, bir olimpik yüzme havuzunu dolduracak büyüklüktedir.
Altın, 1064 derece erirken 2808 derece kaynar.
Altındaki en yüksek ayar 24 ayardır, bu da saf altını temsil eder. Diğer altın türleri, genellikle gümüş veya bakır gibi metallerle karıştırıldığı için saflık oranlarını düşürür. Örneğin, 18 ayar altın yüzde 75 saf altın içerirken geri kalan kısım diğer metallerdir. Çevremizde bulunan altın takılar saf altın değildir, çünkü altın çok yumuşak bir metaldir. Bu yumuşaklıktan dolayı takılarda kalıcılığı sağlamak için 24 ayar altın tercih edilmez.
Türkiyede altın üretiminde 2001 yılı öncesine kadar faaliyet göstermemişken, 2019 yılında 38 ton altın üreterek Avrupa'da en fazla altın üreten ülke olmuştur. Ülkenin 2020 hedefi ise 45 tonun üzerine çıkmaktır.
Türkiye'deki yastık altı altın boyutunun yaklaşık 5 bin ton olduğu tahmin edilmektedir. Resmi altın rezervi ise 606.6 ton olup, dünyanın en yüksek altın rezervine sahip 11. ülkedir.
Ülkemizdeki bankaların altın hesaplarında toplam 33 milyar dolarlık bir altın bulunmaktadır. Bu miktar, tüm banka mevduatlarının yaklaşık %7.4'ünü temsil eder.
Bankaların Altın Toplama Projesi ; altın için özel üretilmiş bir cihazdan değilde standart bir ATM’den altın alma-verme işi .Bu, dünya çapında bir ilk olarak ülkemizde gerçekleştirilmiştir.
(Verilerin kaynağı: Dünya Altın Konseyi, LBMA, BDDK, Amerikan Jeolojik Araştırmalar Kurumu)