Dünya tarihinde ilk kez altın madenden imal edilmiş sikke(para), bundan 2500 yıl önce, Lidya krallığının başkenti Sardes'te (şimdiki Manisa ili, Salihli ilçesi, Sart beldesi) bulunan Kral Karun (Krezüs/Karun) tarafından darp edildi(bastırıldı).
Kroisos(Karun olarak bilinir), söylendiğine göre olağanüstü bir servete sahipti. Ülkesindeki altın üretimi onun hazine dolusu varlığına işaret etse de, itibarı öncelikle bastığı metal paralara dayanıyordu. Bu dönemde, klasik dünya tüccarları, onun sembolü olarak boğa ve aslanı taşıyan paralarla tanışacaktı.
Kroisos öncesi dönemlerde "electrum" adı verilen, altın ve gümüş gibi metallerin bir karışımı kullanılarak yapılmış para basılmıştı (Electrum, doğal olarak oluşan altın-gümüş alaşımıydı). Sonrasında Kral Karun daha gelişmiş bir madeni para sistemi geliştirdi Çünkü, altını diğer metallerden ayırmayı ve saflaştırmayı başarmışlardı.
Lidya krallığı, MÖ 546'da Pers İmparatorluğu tarafından Büyük Cyrus yönetimindeki Persliler tarafından fethedildi. Ancak Karun'un ölümüne rağmen, bu altın para sistemi Pers İmparatorluğu ve sonrasında Akdeniz'in antik Yunan dünyasına kullanılmaya devam etti. Bu altın paralar, antik çağın en değerli madeni paraları arasında yer aldı ve Karun'un adı büyük zenginlikle özdeşleşti.
Sikkenin ağırlığı 10.72 gramdı ve boyutları 18 x 16 x 4 mm olarak ölçülüyordu.
British Museum'un müdürü Neil MacGregor, bu altın paranın tarihini ve ekonomik önemini koruduğunu BBC’nin Dönüm Noktası dizisi olan "100 Nesnede Dünya Tarihi"nin 25. Bölümünde anlatmaktadır.